Brugklassers KWC aan het woord


Het went blijkbaar heel snel op de middelbare school: de bruggers zitten er pas vier maanden maar zijn volledig geïntegreerd. Vele eerste klassers helpen mee op de Open Lesmiddagen.
Nu moeten ze hun jonge bezoekers vertellen over de overstap en over het KWC. En graag zo eerlijk mogelijk.

Grootste verschil met de basisschool? Voor Lynn en Menno is dat het huiswerk. “Op onze basisschool kregen we dat bijna nooit”, zegt Lynn. “Maar je wordt goed geholpen en het went heel snel.” Marinde noemt de drukkere gangen; zeker bij de kluisjes als je allemaal op hetzelfde moment iets wilt pakken. Kaylee ziet het verschil in aantal leerlingen. Gelukkig heeft iedere afdeling een vaste plek in het gebouw waar je de meeste lessen volgt en je teamleider ook zit. En Renske vult aan dat je tussen de lessen van lokaal wisselt.  
Wat valt hen nu het meest op bij het KWC? Menno: “Er wordt veel naast de lessen georganiseerd, feest en sport bijvoorbeeld.“ Lynn noemt de school kleurrijk. Kaylee vallen de Kansklassen vooral op en Renske roemt de gezelligheid.
Zijn er ook minder leuke dingen? Na diep nadenken noemen Kaylee en Lynn zwemmen: daar houden ze niet zo van.
Een deel van de brugklassers was vorige week ook betrokken bij de fietsactie, een project samen met Volvo Scholten. Dankzij verfpoeder op tas of schoenen val je als fietser extra op als in het donker autolichten op je schijnen. Maar de verf ging er snel weer van af, merkten ze, zeker bij regen. Menno snapt heel goed dat een bedrijf als Volvo iets wil doen aan herkenbaarheid in het verkeer. “Het is vaak in het nieuws,” zegt hij, “mensen zijn te onopvallend gekleed.” Kaylee komt met een goedkope oplossing: “Een geel hesje bij de Action kost € 2,50.”
Deze vijf leerlingen hebben maar een middag geholpen. “Als je aan alle dingen meedoet mis je teveel les,” aldus Lynn. Op het Open Huis, vrijdag 15 januari, zullen ze er weer zijn om te helpen. Samen met heel veel andere brugklassers.
Maar eerst is er nog het Kerstgala voor de klassen 1 tot en met 3 op 16 december. Het is even onduidelijk hoe het zit met de kaartverkoop. Belangrijk om te weten, want je moet erbij zijn die avond! Marinde heeft nog geen jurk, Renske komt in haar mooiste outfit. “Er is een dresscode, voor jongens een pak en een nette bloes,” weet Menno. Kaylee doet gewoon haar kerstkleren aan en Lynn gaat bij de H&M nog een jurkje kopen. Haar nicht heeft een mooie galajurk, maar helaas past ze die niet.
De toegangsprijs voor het gala is wat hoger; de opbrengst gaat naar Serious Request. Het Glazen Huis staat immers al opgebouwd (in beide gebouwen) op het KWC in de laatste week voor de Kerstvakantie.
Op de foto van links naar rechts: Lynn, Kaylee, Renske, Menno en Marinde.